Loại Nhựa Nào Có Thể Tái Chế

Biểu tượng tam giác gồm 3 mũi tên đuổi theo nhau mà bạn thường nhìn thấy trên các hộp và sản phẩm bằng nhựa không có nghĩa là sản phẩm đó có thể tái chế được. Con số nhỏ nằm bên trong của tam giác đó mới chính là thứ cho biết loại nhựa đó có thể tái chế được hay không.

Bảng phân loại các loại nhựa

Hiểu được 7 loại mã nhựa này sẽ giúp bạn chọn được đúng loại nhựa và bạn sẽ biết được rằng nhựa nào có thể tái chế được. Lấy ví dụ, nếu chai nước in mã 3 hoặc 5 thì sẽ không tái chế được. Số 3 thể hiện là chai nước được làm từ nhựa PVC, còn số 5 thể hiện là làm từ nhựa PP, đa phần các trung tâm tái chế hiện nay không chấp nhận hai loại nguyên liệu này.

SỐ 1: NHỰA PETE

Sản phẩm làm từ nhựa PETE

Nhựa PETE hay còn gọi là PET, có tên đầy đủ là Polyethylene Terephthalate. Nhựa PET là một trong những loại nhựa dùng phổ biến nhất trong các sản phẩm tiêu dùng, và được dùng nhiều nhất trong các chai nước khoáng hoặc chai nước ngọt có ga. Nó thường chỉ được dùng 1 lần, nếu dùng lại sẽ làm tăng nguy cơ rò rỉ và phát triển của vi khuẩn. Nhựa PET khó khử trùng, và để làm sạch đúng cách thì đòi hỏi phải sử dụng những hoá chất có hại.

Nhựa PET có thể tái chế được. Khi tái chế, nhựa sẽ được ép và băm thành những hạt nhỏ, và những hạt này sẽ được xử lý lại để tạo thành những chai nhựa mới, hoặc kéo thành những sợi Polyester. Loại sợi nhựa tái chế này có thể được dùng để làm quần áo, thảm, áo cứu hộ…

Sản phẩm làm từ nhựa PET chỉ nên được tái chế chứ không nên được sử dụng lại.

SỐ 2: NHỰA HDPE

Sản phẩm làm từ nhựa HDPE

Nhựa HPDE (Polyethylene tỷ trọng cao) là nhựa cứng dùng để làm hộp sữa, chai dầu và chất tẩy, đồ chơi và một số loại túi nhựa. HPDE là loại nhựa tái chế phổ biến nhất và được xem như là dạng an toàn nhất của nhựa. Nó cũng khá đơn giản và tốn ít chi phí để tái chế nhựa HPDE để có thể dùng lại được.

Nhựa HPDE rất cứng, chịu được mài mòn tốt và không bị giòn khi phơi dưới ánh nắng ngoài trời hoặc để ngoài trời lạnh. Vì lý do này, HPDE được dùng để làm bàn ghế nhựa, ống nước, thùng rác, ghế dài ngoài công viên và các sản phẩm yêu cầu độ bền, và chịu được thời tiết.

Các sản phẩm từ nhựa HPDE đều có thể được dùng lại và tái chế.

SỐ 3: NHỰA PVC

Sản phẩm làm từ nhựa PVC

Nhựa PVC (Polyvinyl Chloride) là loại nhựa mềm, linh hoạt, thường được dùng làm màng bọc thực phẩm, chai dầu ăn, đồ chơi cho trẻ con và vật nuôi, xốp bọt khí bảo vệ hàng. Nó cũng thường được dùng để làm vỏ ngoài của dây điện, dây mạng, ống nhựa và các vật tư để lắp đường ống nước. Do PVC là vật liệu chịu được ánh nắng mặt trời và thời tiết nên nó cũng thường được dùng để làm khung cửa sổ, giàn mắt cáo…

PVC bị gọi là “nhựa độc hại” vì nó bao gồm một số chất độc có thể rò rỉ trong suốt quá trình tồn tại của nó. Hầu như tất cả các sản phẩm làm từ nhựa PVC đỏi hỏi phải làm từ nhựa mới, chỉ có khoảng dưới 1% vật liệu PVC là được tái chế lại.

Những sản phẩm làm từ nhựa PVC không tái chế được.  Một số sản phẩm PVC có thể dùng lại được, tuy nhiên những sản phẩm PVC dùng cho trẻ con hay đựng thực phẩm thì bạn không nên tái sử dụng lại.

SỐ 4: NHỰA LDPE

Sản phẩm làm từ nhựa LDPE

Nhựa LDPE (Polyethylene tỷ trọng thấp) thường dùng làm màng bọc co, chai lọ có thể bóp được (vịt dầu…),  và một số loại túi nhựa dùng để gói bánh. Túi nhựa tạp hoá được dùng nhiều nhất trong các cửa hàng ngày nay là được làm từ nhựa LDPE. Một vài loại quần áo và đồ gia dụng cũng được làm từ loại nhựa này.

Nhựa LDPE ít độc hại hơn các loại nhựa khác, và tương đối an toàn khi dùng. Nó không thường được tái chế lại, tuy nhiên cộng đồng ngày nay cũng đang nỗ lực đưa ra các chương trình để tái chế loại vật liệu này. Khi tái chế, nhựa LDPE được dùng để làm sàn nhựa, bảng, gạch lát sàn. Những sản phẩm làm từ nhựa tái chế LDPE không cứng vững như những sản phẩm làm từ nhựa HDPE.

Những sản phẩm làm từ nhựa LDPE sử dụng lại được nhưng không phải lúc nào cũng tái chế được.

SỐ 5: NHỰA PP

Sản phẩm làm từ nhựa PP

Nhựa PP (Polypropylene) là loại nhựa bền và nhẹ, ngoài ra nó có khả năng kháng nhiệt tuyệt vời. Nó thường được dùng để làm vỏ bảo vệ chống hơi nước, dầu mỡ và hoá chất. Khi bạn mở một túi nhựa trong hộp ngũ cốc, thì nhiều khả năng đó là nhựa PP, chính nhựa PP giữ cho ngũ cốc của bạn được khô và tươi mới. PP cũng thường dùng để làm bỉm, nắp chai nhựa, hộp đựng bơ hoặc sữa chua, túi khoai tây chip, dây và băng gói đồ.

Nhựa PP an toàn khi sử dụng lại và có thể được tái chế nhưng chỉ khoảng 3% nhựa PP ngày nay được tái chế. Nhựa tái chế PP được dùng làm vỏ pin, chổi nhựa, hộp, khay…

SỐ 6: NHỰA PS

Sản phẩm làm từ nhựa PS

Nhựa PS (Polystyrene) là loại nhựa rẻ, nhẹ và dễ để tạo hình. Nó thường được dùng để làm cốc nhựa, khay đựng đồ ăn, khay đựng trứng,  xốp mềm bọc bảo vệ sản phẩm. PS cũng được sử dụng rộng rãi để làm lớp cách nhiệt bằng bọt cứng và tấm lót cho sàn gỗ trong việc xây dựng nhà cửa.

Bởi vì nhựa PS có cấu trúc yếu và cực nhẹ, nên nó rất dễ vỡ và bị phát tán trong môi trường tự nhiên.  Khi các loài sinh vật ăn phải loại nhựa này thì sức khỏe của chúng sẽ bị ảnh hưởng rất lớn.

Nhựa PS có thể tiết ra chất styrene, một chất có thể gây ung thư, vào thức ăn (đặc biệt là khi đun nóng trong lò vi sóng). Hóa chất có trong nhựa PS có liên quan đến việc rối loạn chức năng sinh sản và sức khỏe con người.

Việc tái chế không được áp dụng rộng rãi cho các sản phẩm polystyrene. Hầu hết các dịch vụ tái chế rác sẽ không chấp nhận polystyrene, đó là lý do tại sao vật liệu này chiếm khoảng 35% lượng rác của Hoa Kỳ. Tuy nhiên, nhận thức của người tiêu dùng ngày càng phát triển và PS đang được tái sử dụng thường xuyên hơn.

Bạn nên tránh sử dụng nhựa PS khi có thể.

SỐ 7: CÁC LOẠI NHỰA KHÁC

Sản phẩm làm từ nhựa các loại nhựa khác

Danh mục số 7 bao gồm tất cả nhựa polycarbonate (PC) và các loại nhựa khác, vì vậy các phương thức tái sử dụng và tái chế không được tiêu chuẩn hóa trong danh mục này. Tuy nhiên, vấn đề chính với các loại nhựa số 7 là có khả năng tiết hóa chất vào các sản phẩm thực phẩm hoặc đồ uống được đóng gói trong các thùng polycarbonate chế tạo bằng BPA (Bisphenol A). BPA là một chất gây rối loạn nội tiết đã được biết đến.

Nhựa số 7 thường được sử dụng để làm cho chai em bé, chai nước mát và phụ tùng xe hơi. BPA được tìm thấy trong hộp đựng thức ăn làm bằng nhựa polycarbonate thường được đánh dấu ở phía dưới cùng với các chữ cái “PC” và nhãn tái chế #7. Một số chai nước polycarbonate được quảng cáo là “không độc hại”, tuy nhiên vẫn có khả năng lượng BPA sẽ tiết ra từ các thùng chứa này, đặc biệt nếu chúng được sử dụng để làm nóng chất lỏng hoặc đựng chất đồ nóng.

Một thế hệ mới của nhựa có thể phân huỷ, được làm từ các polyme sinh học như tinh bột ngô, đang được phát triển để thay thế nhựa polycarbonate. Chúng cũng nằm trong danh mục nhựa số 7, điều này có thể gây nhầm lẫn cho người tiêu dùng. Những loại nhựa có thể phân hủy này sẽ có chữ cái “PLA” ở phía dưới gần biểu tượng tái chế.

Nhựa số 7 không thể tái sử dụng, trừ khi chúng có ghi mã có thể phân huỷ PLA. Tốt nhất là bạn nên tránh nhựa số 7, đặc biệt là khi có liên quan tới thức ăn của trẻ em. Nhựa có nhãn tái chế số 1, số 2 và số 4 ở dưới cùng là các lựa chọn an toàn hơn và không chứa BPA. Nhựa được mã hóa PLA nên được bỏ vào thùng ủ và không phải thùng tái chế vì nhựa PLA không thể tái chế được.

Ngành công nghiệp nhựa đã phải tuân thủ các quy định bằng cách áp dụng các mã này cho các sản phẩm tiêu dùng, nhưng nó tùy thuộc vào bạn để đọc và hiểu mã. Bằng cách hiểu các phân loại đơn giản này, bạn có thể sử dụng loại nhựa có lợi nhất cho sức khoẻ của mình.

(nguồn Eartheasy)

14.761 thoughts on “Loại Nhựa Nào Có Thể Tái Chế

 1. Lavern says:

  Hello! I simply want to offer you a huge thumbs up for
  the excellent information you’ve got here on this post.
  I’ll be coming back to your web site for more soon.

 2. more info says:

  Good day!
  I know this is kind of off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this
  website? I’m getting sick and tired
  of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m
  looking at alternatives for another platform.
  I would be
  great if you could point me in the direction of a good platform.

 3. bonjur says:

  F*ckin’ remarkable things here. I am very glad to see your article. Thanks so much and i’m having a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 4. inflatable rentals Cincinnati says:

  Hi there, just became aware of your blog through Google,and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing.Cheers!

 5. wday.fun says:

  Terrific post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.Appreciate it!

 6. click for more says:

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.

 7. have a look at says:

  I just like the helpful information you supply toyour articles. I’ll bookmark your blog and check once more here frequently.I’m quite sure I’ll learn lots of new stuff right here!Best of luck for the following!

 8. cua thep van go says:

  Thanks for the marvelous posting! I truly enjoyed readingit, you are a great author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back later on. Iwant to encourage continue your great job, have a nice morning!

 9. to yen nguyen chat says:

  Thank you for another great article. Where else could anybody get that type of info in such a perfect approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the look for such information.

 10. soba10 says:

  The time we initiate Businessman it was -42. Which at the moment we assume was a blessing genesis the blood froze instantly, and clotted up the wound. I board z-pack us in our pump shack. It’s above icy in there (where the water pressure organized whole is), but on some days aside the time I got to Trader it was already starting to thicken…which is understandable at -35. Equable so I bowl it on here twice a week on for the most part…sometimes 3 days in a row ..then not at all for 5 days. The employment was all unwell dependant. Our horses (9) are on a acreage 6 miles from us, my Quash goes short there every era, and myself (cold-blooded seedy wimp) gets out there when I can, which is why Saleswoman did not rub someone up the wrong way Fiske’s familiar!

 11. 카지노사이트 says:

  Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 12. 바카라사이트 says:

  Probable within platinum mountings. Their own a thoughtful compensate likely in a position to delight in this sort of a wedding consign is extremely unsurpassed sexual seeing got married areas these days. break Excellent Person appointment and it’s close to numerous the most notable hints with the plots. The easy for with the aim of search serps like it way too; bounded arcs pertaining to them switch next to a person afterward lozenges on the contrary in addition every time you may need would crash for people with increasing the beginners. Feel free to surf to my blog post

 13. rent a water slide says:

  A fascinating discussion is worth comment. I do think that you need to publish more on this subject, it might not be a taboo matter but usually people don’t speak about such issues. To the next! All the best!!

 14. Michele Lopez says:

  Thank you for some other magnificent post. The place else could anybody get that kind of info in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

 15. Check it out! says:

  I do believe all of the concepts you’ve presented to your post.They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for newbies.May just you please lengthen them a bit from subsequent time?Thanks for the post.

 16. azithromycintok.com says:

  Nothing but solicitous things to say wide the staff. They are the most qualified and satisfying people to behave with azithromycintok. The staff have planned seen me in another milieu outside of the chemist’s shop, and they recognized me and came and talked to me. They made me appear like it isn’t scarcely a business transaction. I love them all.

 17. Patricia Kirk says:

  Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Appreciate it!

 18. portuguese in brazil says:

  Hey There. I discovered your blog the usage of msn.That is an extremely neatly written article. I’ll be sure to bookmark itand come back to read extra of your useful information. Thanksfor the post. I’ll certainly return.

 19. gowpcare says:

  I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

 20. informative post says:

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, its rare to see a nice blog like this one today..

 21. gia xay nha tron goi says:

  Aw, this was an exceptionally good post. Taking a few minutes and actual effortto make a top notch article… but what can I say… I procrastinate a whole lot anddon’t seem to get anything done. 0mniartist asmr

 22. albuterol mdi says:

  As a multi-generational enterprise with deep roots in the community, our legacy is most important to us. Our partnership with proventil allows us to provide the sterling customer service and responsiveness our customers have while positioning us to fight against the larger resident chains.
  Wonderful tips. Cheers!

 23. Cincinnati tent rentals says:

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 24. see this website says:

  I was suggested this blog through my cousin. I am notpositive whether this submit is written via him as no one else recognize such particular about my trouble.You’re wonderful! Thanks!

 25. see the website says:

  I do believe all of the ideas you have presented on your post. They’re very convincing and can definitely work. Still, the posts are too brief for starters. May just you please prolong them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 26. News website says:

  Hello! I’m at work surfing around your blog from mynew apple iphone! Just wanted to say I love reading yourblog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

 27. albuterol from mexico says:

  I saw the ad in return an information round-the-clock in compensation Acme Protein on hfaventolin.com FB site. Having tried other weight depletion programs, of progress I was skeptical of something late, but decided to see what it was about. I was as a matter of fact bewitched with the presentation and undeniable to put one’s john hancock on up. I didn’t hope for to be ‘counting’ this or that or having to cast ‘how many points this is worth’. It’s rather clean, really. You muse over you’re prosperous to be hungry, but in the end you really from to dynamism yourself to lunch all that’s outlined on the menu plan. To me, the adjustment with this outline is I surface I’ve been educated on how I should be eating and what to look in compensation in packaging.
  You actually expressed this terrifically.

 28. His Response says:

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!Extremely useful information particularly the last part🙂 I care for such information much. I was looking for this particular info for a long time.Thank you and good luck.

 29. ivermectin says:

  Blame you in behalf of making me a exhilarated bride on my wedding heyday! I secure unceasingly had so-so crust with periodic breakouts here and there. 3 months before my successfully broad daylight my arrangement artist told me I needed to do something nearly my outside or she would have to congeal on the cover-up. I started using the buy direct ivermectin india ships to usa with the Seabuckthorn Berry Cream and WOW, what a balance! My cosmetics artist was absolutely gratified she was talented to collapse d be remembered easy on the cover-up and commented on how my crust smoothed out. Thank you again!
  Kudos. Lots of stuff.

 30. Nac cisteina says:

  Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the picturesaren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 31. Eulah Boepple says:

  I absolutely love your site.. Excellent colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my own website and want to know where you got this from or exactly what the theme is called. Thanks!

 32. Ila Stiely says:

  A fascinating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you should write more about this subject, it might not be a taboo matter but generally people do not talk about these subjects. To the next! Many thanks!!

 33. try these out says:

  Hi there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after going through many of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly happy I came across it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 34. On this site says:

  You could definitely see your skills within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart. “Man is the measure of all things.” by Protagoras.

 35. RV Awning Repair Near Me says:

  After going over a number of the articles on your web site, I seriously appreciate your technique of blogging. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and tell me your opinion.

 36. shop ban quyen says:

  I blog frequently and I truly thank you for your information. Your article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed as well.

 37. RV Service And Repair Near Me says:

  When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Kudos!

 38. RV And Trailer Repair Near Me says:

  The very next time I read a blog, I hope that it won’t fail me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, but I genuinely thought you would probably have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you were not too busy seeking attention.

 39. Read The Article says:

  Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say superb blog!

 40. Click To Investigate says:

  I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 41. dog happy says:

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was conducting a little homework on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this matter here on your site.

 42. ???????? ????? says:

  Hmm is anyone else encountering problems with the pictureson this blog loading? I’m trying to figure out if its aproblem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatlyappreciated.

 43. RV Part says:

  Hello there! I could have sworn Iíve visited this blog before but after browsing through many of the posts I realized itís new to me. Regardless, Iím certainly happy I discovered it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

 44. Browse This Site says:

  I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I?ll learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 45. see the website says:

  I blog quite often and I genuinely thank you for your content. This great article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

 46. RV Repair Shop Near Me says:

  I’m excited to find this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you book marked to check out new things in your blog.

 47. Bus Remodels says:

  After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Thanks!

 48. Click This Link says:

  Hello there! I know this is kind of off topic butI was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?Thanks a lot!