Tiêu Chí quản lý nhân viên của Thuận Minh Phát

Việc đánh giá nhân viên sẽ ảnh hưởng nhiều tới quyền lợi nhân sự cũng như sự hoàn thiện phát triển của doanh nghiệp. Dưới đây là chi tiết về các tiêu chí mà Thuận Minh Phát dùng để đánh giá nhân viên.

Một quy luật cơ bản trong quản trị đó là nếu bạn không đo lường được, bạn sẽ không làm được. Dẫu rằng con người không thể chỉ bị khoanh vùng bởi số liệu, và một đội nhóm có nhiều thứ vấn đề hơn là những con số đánh giá hiệu quả của họ; thì ta không thể cứ quản trị nguồn nhân lực dựa trên cảm tính rằng “có vẻ chúng ta đang làm tốt”.

Người làm quản trị nguồn nhân lực cần có số liệu cụ thể để đánh giá xem cái “tốt” đó có đúng không và “đúng” ở những điểm nào. Việc đo lường chính xác sẽ giúp cho đội ngũ nhân viên biết được chính xác vị trí của mình để có được những sự điều chỉnh hợp lí.

Trong một buổi nghiệm thu đánh giá kết quả hoạt động của nhân viên, có 3 câu hỏi chính cần đặt ra như sau:

–    Nhóm / Phòng ban này đã thực hiện đúng chỉ tiêu của họ chưa? (hay là Nhóm / Phòng ban này có đang làm việc hiệu quả không?)
–    Nhóm / Phòng ban này đã hoạt động tối ưu chưa?
–    Các cá nhân bên trong nhóm / phòng ban có đang học hỏi hay cải thiện được gì không? (hay là Nhóm / Phòng ban này có đang đi lên không?)

Dưới đây là một vài chỉ số bạn cần đo lường để trả lời những câu hỏi trên.

Tiêu chí về độ hiệu quả trong hoạt động của nhóm / phòng ban

Chỉ số về năng suất và chất lượng

Năng suất là một trong số các yếu tố chính được sử dụng trong việc xét thưởng. Nó cho thấy hiệu quả sản xuất của một nhân viên trong một khoảng thời gian nhất định. Ví dụ, một nhân viên X:

–    Viết số lượng Y bài trong một tháng.
–    Sản xuất được Y sản phầm trong một giờ.
–    Bán được Y sản phẩm trong 1 tuần.
–    Trả lời Y khách hàng có nhu cầu tư vấn trong ngày.
–    …

Năng suất có thể là những con số đầu tiên để thể hiện hiệu quả làm việc của nhân viên; tuy nhiên chúng không nói lên tất cả. Chất lượng mới là quan trọng nhất. Để đo lường độ hiệu quả, bạn nên đặt những câu hỏi như sau:

–    Tỷ lệ chuyển đổi khi gọi điện bán hàng là bao nhiêu?
–    Bao nhiêu vấn đề của khách hàng được giải quyết sau khi tư vấn?
–    Bao nhiêu bài viết của họ trên Web thu hút được độc giả?

Ngoài ra, còn cách khác để đo được đó là lấy số liệu từ các góc độ chưa hiệu quả

–    Bao nhiêu % trong số yêu cầu của khách hàng phải chuyển sang người khác mới giải quyết được?
–    Tỷ lệ % số cuộc gọi không bán được hàng?
–    …

Lý tưởng là những chỉ số này được đo lường, cập nhật và chia sẻ thường xuyên giữa đội ngũ nhân viên. Điều này giúp nhân viên cải thiện được hiệu quả công việc của họ toàn diện hơn và thường xuyên hơn là mỗi năm một lần.

 Chỉ số về mức độ hoàn thành mục tiêu

Đối với những công việc mà kết quả chủ yếu dựa trên chất lượng thì việc “quản trị theo mục tiêu” là một cách làm tốt. Để sử dụng kĩ thuật “quản trị theo mục tiêu” này, bạn cần ngồi lại cùng các thành viên trong đội. Khi cả team cùng ngồi để đặt ra các mục tiêu công việc cùng nhau, từng cá nhân sẽ cảm thấy có tiếng nói hơn và họ sẽ cống hiến nhiều hơn!

Các mục tiêu có thể trừu tượng như: cải thiện kỹ năng giao tiếp, kỹ năng thuyết trình…; hoặc cụ thể như đạt KPI 500 Sales/ tháng, … Những mục tiêu cá nhân luôn phải nhằm đáp ứng mục tiêu cao hơn của tổ chức. Nhân viên cũng cần được biết về cách người quản lý phối hợp giữa mục tiêu cá nhân với mục tiêu chung, để từ đó hiểu rõ hơn về kì vọng của người quản lý.

Việc đặt câu hỏi giờ đã trở nên dễ dàng hơn:

–    Người nhân viên hoàn thành được bao nhiêu % số mục tiêu chính đặt ra?
–    Người nhân viên hoàn thành được bao nhiêu % số mục tiêu phụ đặt ra?
–    Còn bao nhiêu % số mục tiêu cảm thấy còn dang dở, hoặc cho là không thể hoàn thành được?

Bằng việc trả lời được chính xác những câu hỏi này, bạn sẽ nắm được hiệu quả làm việc của nhân viên. Chính những số liệu này cũng sẽ giúp bạn đặt ra những mục tiêu cho tương lai. Để đảm bảo được quá trình thực hiện mục tiêu tốt nhất, giữa người quản lý và nhân viên cần tổ chức những buổi họp 1-1 hàng tuần.

Tiêu chí về sự tối ưu trong vận hành nhóm/phòng ban

Số ngày công

Việc chấm công không phải luôn luôn có nghĩa. Nếu các bạn là một nhóm tập trung vào kết quả, việc chấm số giờ làm hoặc ngày nghỉ ốm sẽ rất lãng phí thời gian. Chấm công có ý nghĩa đối với những vị trí công việc liên quan mật thiết đến thời gian và địa điểm. Nếu công việc đòi hỏi việc xử lí đơn hàng liên tục, thì những người đại diện chăm sóc khách hàng cần có mặt thường xuyên; nếu không thời gian phản hồi cũng như trải nghiệm của khách hàng sẽ bị ảnh hưởng.

Ví dụ về việc chấm công:

–    % số ngày nhân viên đi làm muộn.
–    Mức độ thường xuyên (và khoảng thời gian) nhân viên vắng mặt.
–    %  số giờ làm theo hợp đồng bị mất do vắng mặt (tỉ lệ nghỉ làm, thường được đo cho toàn bộ nhóm)

Kĩ năng quản lý thời gian

Quản lý thời gian là một kỹ năng cần có ở hầu hết các vị trí. Nhân viên cần phân chia thời gian trong suốt các dự án một cách hiệu quả. Bạn có thể đo lường kỹ năng quản lý thời gian của họ bằng việc tính phần trăm số lần họ không hoàn thành công việc đúng deadline, thời gian hay mức độ nhanh chóng họ hoàn thành công việc. Những công cụ như Asana, Jira, Podio, Trello hoặc Phần mềm quản trị dự án đầu tiên tại Việt Nam Wework.vn sẽ giúp ích cho bạn.

Bạn không cần thiết phải đo lường những yếu tố này hàng tháng. Sẽ hợp lý hơn khi bạn đo lường theo quý hoặc hai lần mỗi năm. Nhưng nếu bạn thấy một thành viên trong nhóm làm việc chậm hơn thông thường, bạn cần có những biện pháp trước khi họ có thể để lỡ những deadline quan trọng.

Tiêu chí về sự tiến bộ của nhân viên trong nhóm / phòng ban

Đào tạo

Các công ty thường kiểm số lượng những chương trình đào tạo hoặc các buổi chia sẻ/hội thảo mà nhân viên tham gia mỗi năm. Nhưng sẽ hữu ích hơn nếu đo lường kết quả của những buổi đào tạo đó thông qua việc đánh giá hiệu quả làm việc. Các nhân viên có áp dụng được những gì họ được học không? Hãy đo lường việc này bằng cách so sánh khả năng đối với một kỹ năng của họ trước và sau khi đào tạo. Nếu số liệu cho thấy họ làm việc tốt hơn trước 10%, thì đây là một dấu hiệu tích cực cho thấy quá trình đào tạo có hiệu quả.

Tính chủ động và đổi mới

Cả hai yếu tố này đều là những chỉ số rất khó để đo lường. Tính chủ động có thể được thể hiện qua nhiều hình thức. Nhân viên sẽ chứng minh sự chủ động của họ qua những hành động nhỏ nhặt (như đưa ra những gợi ý nhỏ để cải thiện quá trình làm việc); hoặc họ sẽ có những hành động rõ rệt hơn như đề xuất phương pháp tái cấu trúc một dự án quan trọng.

Sự chủ động có thể đến từ cách làm việc không cần giám sát đến việc giải quyết các xung đột. Những người luôn có những ý tưởng mới và thú vị sẽ không thể thoát khỏi sự chú ý của bạn. Nhưng việc theo dõi những sự tiến bộ dù nhỏ nhất của từng thành viên trong nhóm làm được cũng rất quan trọng.

Đo lường tính chủ động và óc đổi mới không cần thiết phải có những số liệu đo lường được. Trong một bài báo năm 2011 của Harvard Business Review, những con số không nắm bắt được những vấn đề trong hiệu quả làm việc của nhân viên. Đôi khi, những nhà quản lý có thể dựa trên những số liệu thống kê (như những ví dụ về những tình huống khi các thành viên trong nhóm thể hiện tính chủ động). Nếu những người quản lý thấy thông tin bị thiếu sót, họ có thể yêu cầu nhân viên kể lại những lần họ chủ động hoặc có những sáng kiến gần đây mà họ tự hào.

Khai thác bản nghiệm thu hiệu quả làm việc của nhân viên như thế nào?

Một nghiên cứu quản lý tài năng toàn cầu năm 2015 được tiến hành bởi hãng tư vấn Willis Towers Watson chỉ ra rằng chưa tới một nửa số quản lý nghĩ rằng các hệ thống đánh giá nhân viên của họ là hiệu quả. Cũng theo nghiên cứu trên, một lượng nhỏ trong số họ thậm chi còn nghĩ tới việc bỏ qua những bản đánh giá hiệu quả làm việc của nhân viên,.

Vậy, làm thế nào để khai thác tốt nhất từ việc đo lường hiệu quả làm việc? Những người trưởng nhóm có thể thử những phương pháp sau khi giải quyết vấn đề này:

–    Đo lường một số lượng ít những yếu tố quan trọng. Ví dụ, đối với nhóm chăm sóc khách hàng, bạn có thể đo lường một hoặc hai yếu tố về chất lượng (như phần trăm những lời phàn nàn họ đã giải quyết được) và việc đi làm thường xuyên. Sau đó, bạn có thể đo lường mục tiêu của nhân viên ba đến bốn lần mỗi năm.

–    Xây dựng công thức riêng của bạn. Những công ty và nhóm thường có những nhu cầu riêng biệt. Có những công ty đã phải xây dựng riêng một công thức thích hợp để đo lường năng suất làm việc do các công thức cũ không phản ánh được thông tin mà họ cần.

–    Luôn lưu ý đến KPI của cả công ty. Ví dụ, nếu công ty của bạn tuyên bố rằng KPI của việc làm khách hàng hài lòng là ưu tiên số một, bạn cũng nên đo lường những tiêu chuẩn này theo mức độ của nhóm.

–    Luôn theo dõi và cải thiện hoạt động đo lường đánh giá của bạn. Đôi khi, những yếu tố bạn chọn để đo lường cho thấy ít giá trị hơn mong đợi. Đừng ngại bỏ qua những yếu tố không có ý nghĩa gì đối với công ty của bạn. Hãy tưởng tượng một người quản lý lấy số lượng các cuộc gọi chào hàng của nhóm theo tuần là một tiêu chí đánh giá. Nếu họ để ý thấy rằng nhóm của mình tập trung vào việc gọi càng nhiều cuộc điện thoại càng tốt mà không quan tâm đến chất lượng, thì có lẽ đã đến lúc đổi sang một tiêu chí khác có ý nghĩa hơn.

–    Coi việc đánh giá khả năng làm việc như một ưu tiên hàng ngày. Việc đánh giá kết quả làm việc hàng năm vẫn được tiến hành. Các nhóm mới thì có thể rút ngắn khoản thời gian nghiệm thu: theo quý, theo tháng hoặc theo tuần. Không phải tất cả các yếu tố đều cần đo lường liên tục nhưng một số ( ví dụ: số đơn hỏi hàng chưa được trả lời) sẽ có ý nghĩa hơn trong ngắn hạn vì vậy bạn có thể cải thiện nhanh hơn.

–    Xin góp ý 2 chiều. Thông thường, các nhóm trưởng cần thu thập ý kiến mọi người trong nhóm để có đánh giá tổng quan. –    Sử dụng các công cụ quản lý giúp bạn theo dõi hiệu quả làm việc của ứng viên

Thuận Minh Phát tin rằng việc đo lường đánh giá có thể là công việc trường kỳ, vất vả nhưng nó chắc chắn sẽ cải thiện hiệu quả cho chiến lược nhân sự của công ty bạn!

 

 

3.310 thoughts on “Tiêu Chí quản lý nhân viên của Thuận Minh Phát

 1. http://bit.ly/38vuS56 says:

  Nice post. I was checking continuously this blog
  and I’m inspired! Very helpful information specially the last section 🙂 I
  deal with such info a lot. I was looking for this certain information for a very long
  time. Thank you and good luck.

 2. of scoliosis surgery says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is
  required to get set up? I’m assuming having a blog
  like yours would cost a pretty penny? I’m not very web
  savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 3. asmr a says:

  I’m not sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I was looking for this info for
  my mission.

 4. http://bit.ly/ says:

  I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and amusing,
  and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something
  not enough people are speaking intelligently about.
  I am very happy that I found this during my hunt for something regarding this.

 5. scoliosis surgery what says:

  I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  appreciate it

 6. are quest bars says:

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!
  quest bars http://bit.ly/3C2tkMR quest bars

 7. Blog thú cưng says:

  I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 8. quest bars but says:

  An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who has been doing a little research on this.
  And he actually ordered me lunch due to the fact that I discovered
  it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending time to talk about
  this matter here on your web page. quest bars http://j.mp/3C2tkMR quest bars

 9. invisalign login says:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my site =). We could have a link exchange contract between us!

 10. Ngoại hình mèo anh lông ngắn says:

  This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want?HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 11. Tính cách mèo lông ngắn anh thuần chủng says:

  Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 12. jbpzlh2015 says:

  Расстановки по Хеллингеру. Системные перестановки. Растановки. Духовные расстановки. Системные расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Системно-феноменологическая психотерапия. Структурные расстановки. Системные перестановки. Структурные расстановки. Метод расстановок. Организационные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Расстановки. Системные расстановки. Метод системных семейных расстановок. Организационные расстановки. Расстановки по Хеллингеру.

  Любовь должна быть включена в порядок. Порядок является предпосылкой любви. Это действует и в природе: дерево развивается согласно внутреннему порядку. Его нельзя изменить. Оно может развиваться только в рамках этого порядка. То же самое касается любви и межличностных отношений: они могут получить свое развитие только в рамках порядка. Этот порядок задан.
  Второй порядок состоит в том, что между партнерами должен быть баланс между «давать» и «брать». Если один вынужден давать больше, чем другой, это разрушает отношения. Партнерству необходим этот баланс.
  Одной из составляющих хороших взаимоотношений является баланс брать-давать. Это о том, что мы вкладываем примерно столько сил, времени, ресурсов, сколько получаем взамен. Когда мы получаем отклик от мира, от людей, у нас волшебным образом появляются силы и желание давать больше. Мы чувствуем себя нужными, счастливыми, в гармонии с собой и миром.

  Но иногда этот баланс может нарушаться. Человек начинает или слишком много давать, или слишком много брать.

  ——
  Организационные расстановки. Метод Берта Хеллингера. Расстановки по Хеллингеру. Метод расстановок. Системные расстановки. Системные-расстановки. Системно-феноменологическая психотерапия. Организационные расстановки. Системные перестановки. Системные расстановки. Структурные расстановки. Системно-феноменологический подход.
  ——
  Истощение накапливается незаметно, медленно, но оно неутомимо приводит к неким последствиям.

  Когда человек даёт больше, чем получает, то со временем в нём накапливается неудовлетворённость всем происходящим: “Я стараюсь, а меня не ценят”, “Я же всё делаю для всех, а чувствую себя таким несчастным”, “Они не благодарны”, “Я последнюю рубаху отдам, а мне никто не поможет” и т. д. И это ожидаемый эффект от такого неуважительного отношения к собственным ресурсам и потребностям.

  Баланс – основа жизни. Он чрезвычайно важен как в природе, как внутри человеческого организма, так и во взаимоотношениях. Желаю всем найти этот баланс и никогда не терять его.

  Если вам требуется помощь записывайтесь на расстановку онлайн: skype: amt777

  Семейное консультирование и психотерапия. Духовные расстановки. Системные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Растановки. Глубинные системные расстановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Системно-феноменологическая психотерапия. Метод Берта Хеллингера. Расстановки. Организационные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Семейное консультирование и психотерапия. Расстановки. Структурные расстановки. Системные расстановки. Организационные расстановки. Системно-феноменологический подход.

 13. omjdac2016 says:

  Расстановки. Системно-семейные расстановки. Bert Hellinger. Организационные расстановки. Системные-расстановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Организационные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Структурные расстановки. Структурные расстановки. Расстановки. Метод Берта Хеллингера. Организационные расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Системные-расстановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Системно-семейные расстановки. Системные-расстановки.

  Любовь должна быть включена в порядок. Порядок является предпосылкой любви. Это действует и в природе: дерево развивается согласно внутреннему порядку. Его нельзя изменить. Оно может развиваться только в рамках этого порядка. То же самое касается любви и межличностных отношений: они могут получить свое развитие только в рамках порядка. Этот порядок задан.
  Второй порядок состоит в том, что между партнерами должен быть баланс между «давать» и «брать». Если один вынужден давать больше, чем другой, это разрушает отношения. Партнерству необходим этот баланс.
  Одной из составляющих хороших взаимоотношений является баланс брать-давать. Это о том, что мы вкладываем примерно столько сил, времени, ресурсов, сколько получаем взамен. Когда мы получаем отклик от мира, от людей, у нас волшебным образом появляются силы и желание давать больше. Мы чувствуем себя нужными, счастливыми, в гармонии с собой и миром.

  Но иногда этот баланс может нарушаться. Человек начинает или слишком много давать, или слишком много брать.

  ——
  Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Расстановки по Хеллингеру. Системные перестановки. Новые семейные расстановки. Системные перестановки. Системные-расстановки. Системно-феноменологическая психотерапия. Системные перестановки. Новые семейные расстановки. Системно-феноменологическая психотерапия. Системно-феноменологическая психотерапия. Системно-феноменологический подход.
  ——
  Истощение накапливается незаметно, медленно, но оно неутомимо приводит к неким последствиям.

  Когда человек даёт больше, чем получает, то со временем в нём накапливается неудовлетворённость всем происходящим: “Я стараюсь, а меня не ценят”, “Я же всё делаю для всех, а чувствую себя таким несчастным”, “Они не благодарны”, “Я последнюю рубаху отдам, а мне никто не поможет” и т. д. И это ожидаемый эффект от такого неуважительного отношения к собственным ресурсам и потребностям.

  Баланс – основа жизни. Он чрезвычайно важен как в природе, как внутри человеческого организма, так и во взаимоотношениях. Желаю всем найти этот баланс и никогда не терять его.

  Если вам требуется помощь записывайтесь на расстановку онлайн: skype: amt777

  Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Системные перестановки. Системно-семейные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Расстановки по Хеллингеру. Структурные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Расстановки по Хеллингеру. Системно-семейные расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Метод Берта Хеллингера. Новые семейные расстановки. Системно-семейные расстановки. Системные перестановки. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Системно-феноменологическая психотерапия. Метод Берта Хеллингера.

 14. dtqdgv2000 says:

  Системные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Системно-семейные расстановки. Системные расстановки. Расстановки по Хеллингеру. Новые семейные расстановки. Растановки. Духовные расстановки. Системные-расстановки. Системные расстановки. Метод расстановок. Глубинные системные расстановки. Глубинные системные расстановки. Расстановки. Организационные расстановки. Метод расстановок. Расстановки по Хеллингеру. Метод системных семейных расстановок.

  Любовь должна быть включена в порядок. Порядок является предпосылкой любви. Это действует и в природе: дерево развивается согласно внутреннему порядку. Его нельзя изменить. Оно может развиваться только в рамках этого порядка. То же самое касается любви и межличностных отношений: они могут получить свое развитие только в рамках порядка. Этот порядок задан.
  Второй порядок состоит в том, что между партнерами должен быть баланс между «давать» и «брать». Если один вынужден давать больше, чем другой, это разрушает отношения. Партнерству необходим этот баланс.
  Одной из составляющих хороших взаимоотношений является баланс брать-давать. Это о том, что мы вкладываем примерно столько сил, времени, ресурсов, сколько получаем взамен. Когда мы получаем отклик от мира, от людей, у нас волшебным образом появляются силы и желание давать больше. Мы чувствуем себя нужными, счастливыми, в гармонии с собой и миром.

  Но иногда этот баланс может нарушаться. Человек начинает или слишком много давать, или слишком много брать.

  ——
  Bert Hellinger. Метод системных семейных расстановок. Метод системных семейных расстановок. Системно-семейные расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Системно-семейные расстановки. Системные-расстановки. Расстановки. Метод системных семейных расстановок. Системные перестановки. Метод Берта Хеллингера. Расстановки.
  ——
  Истощение накапливается незаметно, медленно, но оно неутомимо приводит к неким последствиям.

  Когда человек даёт больше, чем получает, то со временем в нём накапливается неудовлетворённость всем происходящим: “Я стараюсь, а меня не ценят”, “Я же всё делаю для всех, а чувствую себя таким несчастным”, “Они не благодарны”, “Я последнюю рубаху отдам, а мне никто не поможет” и т. д. И это ожидаемый эффект от такого неуважительного отношения к собственным ресурсам и потребностям.

  Баланс – основа жизни. Он чрезвычайно важен как в природе, как внутри человеческого организма, так и во взаимоотношениях. Желаю всем найти этот баланс и никогда не терять его.

  Если вам требуется помощь записывайтесь на расстановку онлайн: skype: amt777

  Духовные расстановки. Системные-расстановки. Системные-расстановки. Семейное консультирование и психотерапия. Семейное консультирование и психотерапия. Системные перестановки. Системные расстановки. Духовные расстановки. Метод расстановок. Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру. Системные перестановки. Метод Берта Хеллингера. Духовные расстановки. Метод расстановок. Растановки. Bert Hellinger. Системно-семейные расстановки. Расстановки по Хеллингеру.

 15. phương pháp cắm implant says:

  Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is just spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 16. Willene Cianciola says:

  Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I really like the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!|

 17. Arlena Pruett says:

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group. Talk soon!|

 18. trồng răng implant says:

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue solved soon. Thanks

 19. Allan Wacht says:

  I am not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend a while finding out more or working out more. Thanks for great info I was in search of this info for my mission.|

 20. https://www.zcmim.com/design-thinking-in-mim/ says:

  ZCMIM is a professional metal injection molding company in China, specialized in stainless steel injection molding. We provide professional metal injection molding service to satisfy your special product development requirement. ZCMIM are your reliable metal injection molding manufacturer, no matter your need simple or complex three dimension structure with high quality and tolerance. Our experienced engineering team combine with advanced MIM technology are able to produce the most wide range of precision MIM parts, including as follow:

 21. Tup says:

  Many people will be visiting a casino this summer, whether on a trip to Vegas, on a cruise ship, or just at a local casino during a “staycation.” Live dealer casino gaming is the fastest-growing segment in online casino gaming. The concept is simple. It’s real casino games played live in studios with real croupiers dealing the cards and spinning the roulette wheels. https://www.globaltrainersacademy.com/community/profile/karinfhy9686558/ Feeling like you need a little more flexibility when it comes to making wagers, but it will also help you easily connect with your date. Even if the games are played online, theft. Knowing that God causes all things to work together for good, lotus asia casino mobile and download app or crime—make it to the courts. Slot machine da vincis treasure play for free without registration nevertheless, since you do not know which one is reliable then it is very crucial for you to evaluate every casino where you want to play. There I’m going to cover the most popular casino options, keeping things fresh and interesting for everyone. Lotus asia casino mobile and download app also, where you can not only brag about you money.

 22. Eugene Hoyman says:

  Great blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any tips? Bless you!|

 23. Erline Tillson says:

  certainly like your web site but you need to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the reality nevertheless I will certainly come again again.|

 24. Tup says:

  This game has some unique features, which definitely adds to the allure. D&D Online is one of the few games that allows players to toggle between third and first-person angles. It also has a unique leveling up system. Players don’t raise their levels through combat but the completion of quests. Players are also discouraged from taking quests that are too far above or below their characters, which is a nice way to keep challenges available for all levels. If you’re a LOTR fan like me, you’ve got to try this MMORPG for Mac. It’s got everything you could expect from Middle Earth, and the best part is that most of it is absolutely free. It’s an absolute dream to explore the places you’ve read about or seen in the movies, and the graphics certainly do justice to it.
  http://deanndrf209754.blogprodesign.com/27997850/car-parking-game-apk-download
  1. Chess.comChess.com is one of the most popular online chess communities in the world right now. The website lets you play against a human player, a computer, and even walks you through the basics if you’re just getting started. If you’re looking to pit your skills against a human player of a similar level, Chess.com is probably the best place to find a good match. The site has lots of video tutorials to help you improve your game too. The free tier is ad-supported, but if you are willing to pay Rs. 265 per month, you get access to 10 lessons per day, unlimited tactics, and computer analysis of your moves.

 25. 스포츠중계 says:

  Taking advantage of Manchester United’s free kick situation, the crowd that appeared with an unidentified white object was caught by security guards after about 10 seconds of escape.

 26. Alex Bordi says:

  I do agree with all of the ideas you have introduced on your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for beginners. May you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.|

 27. asmr why says:

  Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite reason appeared to be at the web the simplest factor to
  take note of. I say to you, I certainly get annoyed at the same time as folks consider issues that they plainly do not understand
  about. You managed to hit the nail upon the top as neatly as
  outlined out the entire thing without having side effect , folks could take a
  signal. Will probably be again to get more. Thanks

 28. Mitzi Gottardo says:

  Greetings! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem. If you have any suggestions, please share. Thank you!|

 29. 변태야동 says:

  whoah this blog is fantastic i love reading your articles. Stay up the good work! You understand, a lot of individuals are looking around for this info, you can aid them greatly.

 30. Salvador Lamont says:

  Howdy, I think your blog might be having web browser compatibility problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, wonderful blog!|

 31. asmr it says:

  you’re really a just right webmaster. The site loading pace is amazing.
  It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork.
  you’ve done a wonderful task on this matter!

 32. Gary Vankeuren says:

  Hello there, I discovered your website by means of Google while looking for a comparable matter, your web site got here up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 33. lice says:

  © Lagged 2021 The popular raunchy card game can be played online via the Playing Cards platform, no download necessary. Pick a time, create a “room,” invite your friends, and hop on a video chat for a hilarious time. Online modes don’t feature as many players as other games. Just because you’re a girl, doesn’t mean you have to look, dress or act a certain way. In 2020 and beyond, the world is expecting more than that. Girls are strong, beautiful and intelligent, all at the same time, so don’t worry about what anyone else thinks. These free online games for girls will help you to look beautiful, sure, but in the way that you want. So, get out there and have fun. Be yourself, experiment, go on an adventure, and don’t stop until you’ve tried it all! Capy.com is all about safe games for kids. We are permanently focused on providing a safe environment for our audience. Every game here is free and is reviewed to ensure it’s safe for children. Thanks for visiting Capy.com and please share this site with your friends! http://rivergwlz986420.atualblog.com/10584807/cardgamesolitaire-spider-solitaire 323,529 members Kids Baby Toddler Girl Knit Pullover Round Neck Pocket Sweater Waistcoat Vest … $9.98 $ 9. 98. $6.79 shipping. Mayoral. Reversible Vest for Girls – 4379, Charcoal. $74.99 $ 74. 99. $29.00 shipping. Bowanadacles. Y2K Toddler Loose Knit Waistcoat Kids Girl Solid Color Vintage Vest Sleeveless Round Neck Casual Sweater Tops … 3 Stars & Up & Up … Make Up Games В· Play. Sweetland Salon В· Play. Bad Teeth Makeover В· Play. Princess Beauty Salon В· Play. Incredible Princess Eye Art В· Play. Julie Beauty Salon В· Play.GGG.com Girlsgogames.com В· Make-Up Artist В· Adventure Games Rock Concert Preparation 0 games Hello, girls! Welcome to DariaGames.com, the best place where you can play for free and learn new things. Are you ready to have some fun? On our girl games website you can play all sorts of games, chosen especially for fancy girls like you.

 34. CBD gummies says:

  whoah this blog is wonderful i like reading your posts. Stay up the great work! You realize, lots of people are looking around for this information, you can aid them greatly.

 35. Utessy says:

  Употребление алкоголя может временно ухудшить способность к эрекции. Для получения максимального эффекта от приема лекарства, не рекомендуется перед приемом силденафила употреблять большое количество алкоголя. Чем ответят конкуренты Экономная упаковка включает 30 таблеток в блистере, которого достаточно для курса терапии. Это позволяет увеличить силу потенции на длительный период времени. Содержание Если вы хотите купить псевдоэфедрина гидрохлорид (pseudoephedrine HCl) в своей местной аптеке, рецепт вам не нужен, но упаковки с этим лекарством хранятся за прилавком аптеки. Отнесите провизору карточку псевдоэфедрина гидрохлорида (pseudoephedrine HCl), которая висит на полке (см. рисунок 4). Вам придется предъявить удостоверение личности с фотографией, прежде чем провизор продаст вам упаковку этого препарата. Есть специальный фермент фосфодиэстеразы типа 5 , который разрушает химические вещества, позволявшие мышцам расслабиться. Это заставляет снова сжиматься мышцы пениса, что приводит к снижению кровотока и возвращению пениса в вялое состояние. http://charlieqfth319865.blogproducer.com/10805817/виагра-для-женщин-цена-челябинск Позвоните квалифицированному медработнику, если ваши принадлежности заканчиваются. Для вас закажут необходимые принадлежности и сообщат, входит ли в заказ дополнительное лекарство. При каждом заказе лекарства вам потребуется предоставлять отчет об инъекциях. Если это так, вы сможете сами связаться с аптекой с рецептурно-производственным отделом, чтобы договориться о выставлении счета и доставке. Аденома простаты Данное “лекарство” представляло собой убийственную смесь дистиллированной воды с радием-226 и радием-228 – на 2 микрокюри в общей сложности. Почувствовав себя лучше после нескольких приемов, Байерс уверовал в “Радитор” как в господа бога и стал употреблять его в лошадиных дозах, подсадил на него свою любовницу Мэри Хилл, рассылал ящиками всем своим друзьям и даже поил им свою лошадь. Запущенный в 2007 году сервис Lumosity начинался как сборник компьютерных мини-игр для развития внимания и памяти, а стал местом обкатки программ не только для разгона мозга, но и для диагностики когнитивных нарушений. Все это тестировалось в Стэнфордском университете, результат неоднозначный, но можно пользоваться. Вреда не ожидается.

 36. Numbers Longin says:

  Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.|

 37. Emmy Golie says:

  Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!|

 38. Zella Melendez says:

  you’re actually a just right webmaster. The website loading pace is amazing. It seems that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a magnificent activity in this subject!|

 39. Cincinnati t shirts says:

  Hi just wanted to give you a quick heads upand let you know a few of the images aren’t loading correctly.I’m not sure why but I think its a linking issue.I’ve tried it in two different browsers and both show the sameoutcome.

 40. mel bet says:

  F*ckin’ amazing things here. I’m very glad to peer your article. Thank you so much and i am taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 41. Clair Bracero says:

  My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!|

 42. Ahmad Arendz says:

  Good day very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally? I am satisfied to find a lot of useful info right here in the put up, we need work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .|

 43. Ramon Glicher says:

  Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Cheers!|

 44. Kristofer Bia says:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.|

 45. Digna Reckley says:

  Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!|

 46. https://fapshows.com says:

  Hey There. I discovered your blog the usage of msn. That is an extremely neatly written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your helpful info. Thank you for the post. I will certainly comeback.

 47. Denim Shorts Supplier Bangladesh says:

  Hey! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywordsbut I’m not seeing very good results. If you know of anyplease share. Appreciate it!